Een 48 kW PYRAMID voor Sauna het Friese Woud in Boijl

48 kW PYRAMID Saunameester uitvoering voor Sauna het Friese Woud in Boijl

Als je een saunakachel mag ontwerpen voor Het Friese Woud, een sauna in Friesland, dan mag je rekening houden een ruime voorbereidingstijd. Pieter Bunt (van Het Friese Woud) gaat niet over een nacht ijs. Eerst met een groep techneuten een aantal sauna’s bezoeken, alle voor en nadelen in kaart brengen, filosoferen wat er beter kan en dan pas aan de tekentafel.

De berekeningen kwamen uit op een benodigd vermogen van een Piramide-spiraal met 2 branders en een eindbuis (staartpijp) van 13 meter. Er zal geforceerd extra zuurstof rijke buitenlucht door de kachel stromen en ook tussen de eindbuizen in zal buitenlucht ingeblazen worden dat direct verwarmd zal worden door de eindbuis. Om de branderbuizen zo kort mogelijk te houden, dat komt het rendement te goede en geeft optimale hitte in het PYRAMID-spiraal, is gekozen om de branders onder een verhoogd plateau in de sauna zelf te plaatsen. Deze ruimte is via een luik aan de buitenzijde bereikbaar. Zo staat de kachel om ruimte te besparen niet in, maar uit het midden, waardoor de saunameester optimale werkruimte heeft. Dit is de meest ideale opstelling in de wat ‘kleinere’ opgietsauna, hier voor een kleine 50 personen.

We gaan verder. Wij kunnen nog een aanzienlijke hoeveelheid restwarmte uit de rookgassen kwijt door een eindbuis (staartpijp) onder de saunabanken door te laten slingeren voordat deze naar buiten afgevoerd worden. Onze technisch partner PTH heeft een warmtewisselaar ontwikkeld dat de warmte uit rookgassen omwisselt tegen het verwarmen van zwembadwater. Dit principe is met veel succes toegepast bij Sauna het Friese Woud waardoor wij nu de warmtewisselaar voor bestaande en nieuwe PYRAMID-systemen kunnen aanbieden.

>>Terug naar het overzicht>>